dinscooter.se

Mopeder, motorcyklar och andra fordon

Moto-sporterna

Moto-sporterna
Moto-sporterna

Bland vad man kan kalla moto-sporterna finns 3 klasser där kraven på vilken motorcykel man kan använda är ganska varierande. Dessa 3 klasser  är MotoGP, Moto2 och Moto3.

MotoGP

Detta är den högsta nivån man kan tävla i när det kommer till motorcykelsporter, och eftersom den är en prototypklass, har färre restriktioner på hur motorcykeln kan se ut än man hittar i de två andra klasserna. De restriktioner som finns i är som följer:

  • Motorn måste vara fyrtakt
  • Den får högst ha fyra cylindrar
  • Motorn får inte vara större än 1000 cc
  • Minimum vikten är 150 kg för en motorcykel med 800 cc och 157 kg för en med 1000 cc.

Detta är även det vanligaste av de tre man hittar som TV-sändningar och spela på, den har naturligtvis även den största publiken.

Moto2

Moto2 är den näst högsta klassen, den har körts sedan 2010 då den ersatte 250GP. Precis som MotoGP är Moto2 en prototypklass, men i denna serie får man endast använda fyrtaktsmotorer, storleken får högst vara 600 cc och man får ha upp till fyra cylindrar. Alla motorer är enhetsmotorer och görs av Honda, dessa får inte modifieras men man får bygga chassit runtikring själv. Man får inte använda mer än sex växlar och minimivikten beror på hur många cylindrar motorn har:

  • 135 kg för 4 cylindrar
  • 130 kg för 3 cylindrar
  • 125 kg för 2 cylindrar.

Moto3

Den lägsta av de tre serierna, den har körts sedan 2012 och precis som Moto2 så ersatte den en annan klass, för Moto3 var det 125GP som den ersatte. 125GP hade då körts ända sedan 1949. Igen så är detta en prototypklass, men den är endast för encylindriga fyrtaktsmotorer där volymen får högst vara 250 cc. Moto3 har också en begränsning på högst sex växlar och minimivikten är 135 kg.

Man kan läsa mer om alla dessa tre klasser på den oficiella hemsidan för MotoGP.