dinscooter.se

Mopeder, motorcyklar och andra fordon

Mopeden

10364156-yamaha-dt50-mx-1989-moped

Synen på vilka mopeder som är ”inne” och vilka som ska använda dem har verkligen förändrats över tid. På 80-talet var märken som Push Dakota och Yamaha FS1 (Fis –ettan) populära. Då efterliknande mopederna landsvägsmotorcyklar även om det var i en betydligt mindre form.

När sedan 90-talet kom slog crossarna igenom betydligt mer. Honda MT5 och Yamaha DT var två modeller som var mycket populära och efterliknade mer motorcyklar inom Crosskategorin. De få som åkte omkring på en scooter var främst äldre och ungdomarna kunder knappast tänka sig att ha en sådan modell.

Under 2000-talet har scootern däremot tagit över nästan helt och hållet. De EU-mopeder som säljs är nästan uteslutande av denna modell. Utöver att ha tagit över marknaden har även synen på vem som kan använda en moped förändrats. Idag är det precis lika vanligt att unga som gamla har en scooter. Inte så konstigt med tanke på dess fördelar med lågt inköpspris, låg bensinförbrukning och smidighet att köra.

Ett av de större etablerade märken som säljer scootrar är det italienska märken Vespa. Märket har haft ett stort utbud av olika scootrar länge och det har gjort att många säger Vespa när de menar en scooter. Namnet har helt enkelt blivit synonymt med produkten. Men Vespa är alltså bara ett av de märken som tillverkar scootrar.

Oavsett vilken slags moped som köps är det viktigt att veta vilken klass den är kategoriserad i. Detta eftersom detta avgör var mopeden får köras och även i vilken hastighet. Det finns tre klassar.

Klass 1: Det är dessa som ofta går under namnet EU-moped och den moped som vanligtvis säljs i handeln. Då just modellen av moped som kallas för ”Scooter” är mest populär är det just denna som det även går att hitta flest modeller av i de butiker som säljer mopeder.

En moped i klass 1 får köras i 45km/h och då köras på allmänna vägar. Det är alltså inte lagligt att köra den på en cykelväg. Motoreffekten får maximalt vara 4kW.

Mopeden måste även vara registrerad och minst ha trafikförsäkring. För att köra en moped i Klass 1 krävs det att personen är 15 år och har tagit mopedkort. De som har körkort för bil får automatiskt köra moped.

Klass 2: Dessa får enbart köras i 25km/h och motoreffekten får maximalt vara 1kW. Förarbevis krävs för minst Moped Klass 2. Dessa får framföras på cykelvägar.

Klass 2 med typintyg: Detta är den ”gamla” typen av moped som får köras i en hastighet av 30km/h. Motoreffekten får maximalt vara 0,74kW och för att en moped ska få klassas inom denna kategori måste mopeden ha ett typintyg som är daterat före 030617.