dinscooter.se

Mopeder, motorcyklar och andra fordon

Renovera din moped

Renovera din moped
Renovera din moped

Har du en moped? Då vet du säkert hur halva nöjet ligger i att sköta om fordonet, både vad gäller funktion och utseende. Att fixa och renovera sin moped är kul och man lär sig mycket längs vägen. Många renoverar mopeder bara för nöjes skull, men det kan också vara så att något händer med mopeden och då är det bra att veta hur man får den körduglig igen.

Detsamma gäller om du ska sälja den, där en renovering innan försäljning gör att du kan ta mer betalt. Dessutom kan man spara en ganska bra slant på att själv skaffa mopeddelar och renovera mopeden istället för att lämna in den. Det kan finnas en del bra instruktionsvideos på Youtube. Sök på din modell av moped för att se om det finns några instruktioner på det som du ska byta eller om du ska renovera något på din moped.

Om du ska renovera din moped bör du börja med hjärtat av fordonet – motorn. Genom att bara göra små förändringar kan du genast få motorn att gå mycket bättre, och dessutom ökar livslängden på den. Klyv motorn för att få en bra översikt över alla beståndsdelar, det är ganska många. Några av de viktigaste delarna att kolla in är växellådan. Kontrollera att den inte är sliten och att alla drev ser bra ut. Kolla också oljan i växellådan.

Du bör också kontrollera kedjan, den ska inte vara slapp. Behöver du byta så välj en O-ringad variant. Givetvis bör du också kolla däcken, de ska ge bra grepp på vägarna och inte vara för slitna. Det är lätt att se om däcken är dåliga, och vet du med dig att de inte har bytts på länge är det bättre att ta det säkra före det osäkra.

Det finns mängder av delar att kontrollera i renovering av mopeden, så det är ett ständigt pågående projekt. Ett konkret exempel på hur en mopedrenovering kan gå till redovisas på Arnes hemsida, där hans Suzuki gick från skrothög till välfungerande moped.