dinscooter.se

Mopeder, motorcyklar och andra fordon

Ta motorcykelkortet

Ta motorcykelkortet
Ta motorcykelkortet

Innan man kan få uppleva hur fantastiskt det är att ha sin egen motorcykel och köra den måste man ju ta sig förbi ett specifikt hinder: mc-kortet.

Som alla säkert vet får man ju inte köra motorcykel bara för att man tagit körkort för bil, men detta var faktiskt hur det fungerade om vi går tillbaka tillräckligt länge. Numera måste man ta körkort specifik för motorcykel och det finns tre olika klasser:

  • A1 – behörighet för lätta motorcyklar (slagvolym av högst 15 kubikcentimeter, effekt av högst 11 kilowatt och max 0.1 kilowatt/kilo. Åldersgräns 16 år.
  • A2 – behörighet för mellanstora motorcyklar (nettoeffekt av högst 35 kilowatt och max 0.2 kilowatt /kg. Åldersgräns 18 år.
  • A – behörighet för alla motorcyklar oavsett slagvolym och motoreffekt. Åldergräns 24 år. Har man dock haft behörigheten A2 i minst två år kan man ta detta körkort redan vid 20 års ålder.

Innan man tar körkortet kan det vara värt att samla på sig en del information kring hur det går till att ta körkortet och vilka alternativ förutom klass av körkort man kan ta. Detta kommer att ge en ökad förståelse för vad som är involverad i denna process och hjälpa en att få en mer realistiskt bild av vad man kan förvänta sig.

Det kan till exempel vara bra att veta att ingen av körkorten A1, A2 eller A ger tillåtelse att köra fyrhjuliga motorcyklar. För detta behöver man ett körkort med behörighet B, vilket ju är körkortet man tar för att få köra vanliga personbilar. Vad gäller trehjuliga motorcyklar får man köra de med en nettoeffekt av högst 15 kilowatt med både behörighet A1 och A2, men högre effekt kräver behörighet A eller B. Det är dessutom 21 års åldersgräns på dessa.