dinscooter.se

Mopeder, motorcyklar och andra fordon

Köpa begagnat

Köpa begagnat

Att köpa begagnat är väldigt vanligt när det gäller att köpa mopeder och motorcyklar, speciellt de som köper sin första. Det finns dock ett par saker man måste ha i åtanke på när man köper begagnat för att vara säker på att man får en som fungerar som säljaren påstår och för att veta vad man realistiskt sett kan förvänta sig av den i framtiden.

Det absolut första man vill göra är att kolla upp ramnumret och se att det går att läsa. Om det är bortfilat eller liknande är detta ofta en varningsflagga och kan betyda att den är stulen. Numret ska man sedan jämföra med papperna så att det verkligen stämmer överens.

Detta gör det också möjligt att spåra tidigare ägare av ett fordon. Och ju fler ägare den har haft desto mindre är den värd. Titta sedan på hur långt den faktiskt har gått och fråga om den varit inne på service. Om detta inte har skett är det en bra idé att ta reda på vad en service skulle kosta först.

Be också att få veta vilka delar som bytts ut och när detta skedde. Fråga även om det finns något på fordonet som behöver bytas ut innan den är fullt brukbar och kolla upp i förväg vad dessa reservdelar kan kosta.

Man ska också provköra innan man köper och bekräfta att den inte hackar eller har något annat problem. Prova kör på alla växlar och se till att det fungerar felfritt. Kör både på låg- och högvarv och både känn efter och lyssna hur den hanterar detta. Det är väldigt viktigt att testa bromsarna medan man provkör också. Se till att dessa tar ordentligt och inspektera gärna skivan för att se om det finns rost på den. Om bromsarna inte tar så bra som de borde kan det hjälpa att lufta dem.

Ta även en titt på däcken så att de inte är för slitna, och om detta är fallet kan man alltid försöka pruta lite på priset. Kolla även att alla lampor och tutan fungerar.